Banja Vrujci

Banja Vrujci

Generalna — Autor nena90 @ 11:05

Hotel Vrujci Banja Vrujci

Poslednjih godina Vrujci više nisu samo banja nego i mesto za odmor, sport, rekreaciju i zabavu. U Hotel Vrujci (**) gosti pristižu tokom cele godine uživajući u svim pogodnostima koje Hotel Vrujci u Banji Vrujci ima u svojoj bogatoj turističkoj ponudi. Banja Vrujci je smeštena medu živopisnim brežuljcima, u podnožju vazdušnih banja Divčibara i Rajac. Udaljena je samo 92 kilometara od Beograda. Smeštena je između Mionice i Ljiga. Kroz banju teče rečica Gornja Toplica, nazvana tako jer se i usred najveće zime ne ledi i isparava od toplote.

Priroda

Hotel Vrujci raspolaže vodom izuzetne izdašnosti, prosečno oko 200 l/s vode, po čemu je na prvom mestu među banjama Srbije. Objekti u Hotelu Vrujci su brojni i raznovrsni (otvoreni i zatvoreni bazeni, spa centar, banjska kupatila, česme, sportski tereni i sl.), i zadovoljavaju potrebe gostiju i posetilaca.

Termalne vode u Hotelu Vrujci se koriste za punjenje rekreativnih bazena, za lečenje pijenjem i kupanjem, za spravljanje lekovitog blata, za higijensko kupanje i drugu upotrebu u hotelskim sobama, za potrebe hotelske kuhinje, pekare, restorana, specijalnih kada i za zagrevanje banjskih objekata.

Banja Vrujci istorija

Izvorište lekovite vode ima pet glavnih i nekoliko sporednih vrela. Lekovita voda izbija iz mulja i rastresitog nanosa na prostoru od približno 200 metara dužine i oko 60 metara širine. Temperatura vode je u proseku 26°C.

Nedaleko od Banje Vrujci prolaze dve magistralne saobraćajnice. Sa saobraćajnicom regionalnog značaja (Valjevo-)Divci-Mionica-Ljig, Banja Vrujci je povezana asfaltnim putem dužine 1.2 km kod Gornje Toplice. Od drugog putnog pravca (Beograd-) Županjac-Bogovada-Mionica-Divčibare, Banja je udaljena 9 km. Od Ibarskog magistralnog puta, koji povezuje Beograd sa Zapadnim Pomoravljem preko Lazarevca i Gornjeg Milanovca, Banja Vrujci je povezana asfaltnim putem u dužini od 11 km kod Ljiga.

Priroda

Postoji i druga veza sa Ibarskom magistralom kod županjca, preko Mionice i Bogovade, u dužini od 27 km, preko koje se putničkim automobilom stiže za otprilike pola sata vožnje. Sa magistralnim putem Loznica-Valjevo-Lajkovac-Lazarevac -Aranđelovac-Topola-Markovac, Banja Vrujci je povezana asfaltnim putem dužine 17 km. Banja pruža raznovrsne mogućnosti za odmor i rekreaciju, kampovanje, lov, ribolov, šetnju, trčanje, plivanje, planinarenje i izlete.


Čestitamo!

Generalna — Autor nena90 @ 11:00
Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.rs i možete početi sa blogovanjem.

Powered by blog.rs